Vakbeurs kiezen

Kies de juiste vakbeurs | Black Reindeer Productions

Wat moet je doen als je als marketeer wilt beslissen naar welke vakbeurs je wilt gaan? In dit artikel benoemen we een aantal overwegingen bij het selecteren van een vakbeurs. Zo hopen we jou te helpen bij het maken van een goede overweging, voordat je een contract met een beursorganisatie tekent.

Doelstellingen

Ga voordat je bekijkt welke vakbeurzen er zijn na wat jouw doelstellingen zijn en wie je probeert te bereiken. Deze doelen kunnen breed zijn. Denk aan het behouden of uitbouwen van naamsbekendheid. Of juist heel specifiek als het lanceren van een product. Beursdeelname is altijd een onderdeel van je totale marketingstrategie.

Waar zijn de beurzen

Begin met het in kaart brengen van de evenementen en congressen in jouw branche. Noteer gegevens over de locatie en datum. Dit geeft jou een goed uitgangspunt. Het zal vaak al overlappende data opleveren.

Een weloverwogen beslissing resulteert niet alleen in kostenbesparingen, maar ook in een effectieve inzet van middelen voor het behalen van jouw (marketing)doelstellingen.

Doe je huiswerk en evalueer

Beursorganisaties kunnen vaak informatie aanleveren over het voorspelde aantal bezoekers en exposanten. Verzamel zoveel mogelijk informatie over de vakbeurs en stel de beursorganisatie eventueel nog extra vragen. Kijk daarnaast ook bij derden. Is de vakbeurs in de media geweest? Is de berichtgeving gunstig? Wat is de berichtgeving op social media?

Kijk altijd wie er nog meer naar de vakbeurs gaan. Zeker na COVID-19 is dit belangrijk. Hebben veel grote exposanten afgezegd en is jouw doel om een nieuw product bij zoveel mogelijk kopers te introduceren, kan het een afweging zijn een andere marketinginvestering te doen. Is het doel om vooral face-time te hebben met bezoekers, dan kan het interessant zijn om juist wel te gaan. Weet wel dat het altijd belangrijker is om te achterhalen of jouw doelgroep komt, dan wat concurrenten doen. Kijk dus ook naar wat er buiten de beursvloer gebeurt, waarmee de opkomst wordt gestimuleerd.

Ontdek wat de kosten zijn

Kosten zijn van grote invloed op het selecteren van een vakbeurs. Kosten voor een standruimte kunnen aanzienlijk zijn. Vraag daarom de beursorganisatie vooral ook naar wat ze aan extra waarde bieden, naast het oppervlakte dat je bij ze afneemt. Als je dit allemaal hebt uitgezocht is er geen goede of foute manier waarop jij beslist naar een vakbeurs te gaan. Door een goed geïnformeerde beslissing te nemen kun je wel een hoop geld besparen. Geld dat je weer kunt inzetten voor (marketing)doelstellingen.

Meer lezen?

Black Reindeer is een zusterbedrijf van The Inside. Samen hebben we jaren aan ervaring in standbouw. Al onze kennis hebben we gebundeld in interessante artikelen. Je vindt ze in onze kennisbank. Of lees het artikel hieronder!

Bewijs de waarde van beursdeelname | Black Reindeer Productions

Bewijs de waarde van beursdeelname

Beurzen zijn vaak grote kostenposten en veel regelwerk. Daarom is het belangrijk om goed te onderzoeken wat de resultaten zijn van jouw beursdeelname.

Lees verder…

Ben jij op zoek naar een modulaire beursstand?

Gepubliceerd op:

Categorie: Beursdeelname

Ben jij op zoek naar een modulaire beursstand?